LinkedIn´s nya sökfunktionalitet

Nu har de flesta av oss fått den nya designen och den tidigare funktionen avancerad sökning har i skrivande stund tagits bort. Men du kan söka direkt i det vanliga sökfältet för att sedan göra ytterligare val utifrån det resultat du få, dessa finns filtreringsvalen till höger om sökfältet.

LinkedIn har satsat mycket på sökalgoritmen så att det ska bli enklare att hitta just det vi söker efter, det går att söka ganska specifikt i den vita sökrutan genom att:

  • skriva in flera kombinerade sökord
  • använda booleska söktermer (AND, OR, NOT osv)
  • använda sökoperatörer (som ex.vis: title:  firstname: company:).

För dig som har använt avancerad sökning tidigare så är merparten av denna funktion flyttad till ”Sales Navigator” för att få djupare filtreringar, men du kommer fortfarande ganska långt med gratisversionen.

Funktionen spara sökning finns kvar, den aktiveras när du gjort en sökning och du kan som tidigare spara ett begränsat antal sökningar i gratisversionen.

Nedan visar jag ett exempel när jag söker på personer som har retorik eller presentationsteknik (retorik OR presentationsteknik) i sin profil:

Du kan därefter välja att avgränsa sökningen och filtrera ex.vis på ort, nuvarande företag, tidigare företag m mm.
Du kan också välja att begränsa sökningen genom att klicka på kontakter och välja 1:a, 2:a el 3:e handskontakter. Under sökord så har du möjlighet att välja titel, förnamn, efternamn, företag. Mycket användbart!

Se exempel här:

Jag har nu filtrerat min sökning vidare med att välja Kontakter: enbart 2:a handskontakter, ort: Gävle och Titel: projektledare.

Boolean search

Boolean betyder att det går att söka med kombinerade sökord som ”and”, ”not” och ”or” för att på så sätt få fram mer relevanta sökresultat.

I exemplet ovan sökte jag på retorik OR presentationsteknik. Då får jag en lista på personer som har ordet retorik eller presentationsteknik i sin profil. Du kan bl a filtrera med orden ”and”, ”or” och ”not”.

Spara sökningar

När du gjort en sökning aktiveras möjligheten att skapa sökavisering längst ned under ”filtrera”

Se exemplet nedan hur jag går vidare och sparar min påbörjade sökning på personer som har retorik eller presentationsteknik i sin profil och titel projektledare. Jag klickar på skapa sökavisering längst ned:


Här väljer du hur ofta du vill få aviseringar när det sker förändringar i din ”söklista” du  kan då välja att spara sökningen och få veckovisa aviseringar om det tillkommer personer till ditt sparade sökresultat.

Jag själv har sparade sökningar på exempelvis marknadschefer, HR-chefer i Gävleborg. Mycket användbart både ur säljperspektiv men även för rekrytering.

Vad tycker du om nya sökfunktionaliteten?

Ställ gärna frågor, kommentera och dela gärna!

 

2018-08-16T01:43:51+00:00mars 3rd, 2017|LinkedIn|